ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Μουσική Πληροφορική IΙ: Ηχητικά Παιχνίδια και Διαδραστικές Εγκαταστάσεις

στο Περιβάλλον Οπτικού Προγραμματισμού Pure Data

Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει δυνατότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης που επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε δημιουργό, έργο, και κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρτιση στην ελεύθερη γλώσσα οπτικού προγραμματισμού Pure Data δίνει τη δυνατότητα σε δημιουργούς διαφορετικής προέλευσης και κατεύθυνσης να υλοποιούν σύνθετα διαδραστικά συστημάτα ηχητικής σύνθεσης και επεξεργασίας με πληθώρα εφαρμογών στους τομείς του ηχητικού σχεδιασμού και των διαδραστικών εγκαταστάσεων.

Αποτελώντας την εξέλιξη του προηγούμενου τριμήνου το συγκεκριμένο μάθημα προβλέπει 10 τρίωρα, εξ’αποστάσεως εργαστήρια, τα οποία, συνδυάζοντας διαλέξεις, προβολές και τεχνικές ασκήσεις, παρέχουν στους συμμετέχοντες το θεωρητικό υπόβαθρο και την τεχνική εξοικείωση για τη δημιουργία διαδραστικών ηχητικών εγκαταστάσεων και παιχνιδιών στο Pure Data. Ειδικότερα, οι σπουδαστές θα διδαχθούν αρχές διαδραστικού σχεδιασμού, παιγνιακές μηχανικές ηχητικής αλληλεπίδρασης, σχεδιασμό περιβάλλοντος διεπαφής, τεχνικές ηχητικής αναπαράστασης δεδομένων, midi και osc πρωτόκολλα, συνδεσμολογία με εξωτερικούς ελεγκτές και αισθητήρες, ενώ θα καθοδηγηθούν μέσω πρακτικών ασκήσεων προς τη δημιουργία μιας διαδραστικής εγκατάστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.




Στόχοι Μαθήματος

Με το πέρας των προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων οι συμμετέχοντες:
- θα έχουν αποκτήσει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την παραγωγή και αποτύπωση ιδεών καλλιτεχνικής ηχητικής έκφρασης
- θα έχουν εξοικειωθεί με σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές διαδραστικού σχεδιασμού
- θα έχουν εξοικειωθεί με τις αρχές του μουσικού οπτικού προγραμματισμού
- θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση στην προγραμματιστική πλατφόρμα του ελεύθερου λογισμικού “Pure Data” για την εξ’ολοκλήρου υλοποίηση διαδραστικών ηχητικών παιχνιδιών και εγκαταστάσεων

Syllabus

Μήτηρ Πάσης Μαθήσεως
Scripta Manent
Παράθυρο στον Κόσμο
Συνάψεις Επικοινωνίας
Ξεκλειδώνοντας τον Γρίφο
Η Μυθολογία της Μεταφοράς
Ένα Τοπίο από Ήχους
Παράλληλα Σύμπαντα
Work in Progress
Παρουσίαση και σχολιασμός τελικών έργων των σπουδαστών

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Εαρινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (laptop/desktop) με κάμερα, μικρόφωνο και απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο
Ελεύθερο ανοιχτό λογισμικό Pure Data

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνεται σε σχεδιαστές, ερευνητές και σπουδαστές του ήχου που επιθυμούν να κατακτήσουν ένα νέο και ισχυρό δημιουργικό εργαλείο, σε καλλιτέχνες κάθε υπόβαθρου που επιθυμούν να επεκτείνουν το εκφραστικό δυναμικό τους, ενισχύοντας τα έργα τους με διαδραστικές ηχητικές δυνατότητες, σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις ηχητικές προεκτάσεις των περιβαλλόντων οπτικού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες από τους χώρους του ήχου και των παιχνιδιών που θέλουν να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, και γενικότερα σε χομπίστες που επιθυμούν την επαύξηση της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και την αξιοποίηση της δημιουργικότητάς τους μέσω της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών αιχμής. Προϋπάρχουσες μουσικές ή προγραμματιστικές γνώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά όχι απαραίτητες. Μοναδικό προαπαιτούμενο η διάθεση για μάθηση και δημιουργία.

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Επιμέλεια Μαθήματος: Εμμανουήλ Ροβίθης

emrovithis@gmail.com

Ο Εμμανουήλ Ροβίθης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Ηλεκτρονική Μουσική Σύνθεση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Σύνθεση από το Anglia Polytechnic University (UK). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου προπτυχιακά μαθήματα που εφάπτονται των πεδίων της Τεχνολογίας και Ψηφιακής Επεξεργασίας Ήχου, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Σχεδιασμό Λογισμικού Ηχητικής Επεξεργασίας. Παράλληλα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Οπτικοακουστικών Σημάτων (Επ.Οα.Ση) του ίδιου Τμήματος στον τομέα του σχεδιασμού Ηχητικών Παιχνιδιών Επαυξημένης Πραγματικότητας. Ως συνθέτης έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, και ως σχεδιαστής λογισμικού και διαδραστικών συστημάτων έχει υλοποιήσει εργαστήρια, σεμινάρια, εγκαταστάσεις και εφαρμογές για λογαριασμό εξέχοντων εκπαιδευτικών φορέων, ενώ το ερευνητικό και καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ποικίλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, φεστιβάλ και εκθέσεις.