ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Sound design και Επένδυση Εικόνας ΙΙ

Animation, Trailer, Games, Videoart, Soundart, Radio

Το εργαστήριο 'Sound Design" (ηχητικός σχεδιασμός) αφορά την ηχητική καλλιτεχνική δημιουργία και εστιάζει κυρίως στη χρήση του ήχου ως περιγραφικό/εκφραστικό μέσο, τόσο αμιγώς ηχητικά, όσο και σε συνδυασμό με την εικόνα. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την δημιουργική διαδικασία, τις μεθόδους και τα εργαλεία της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό, την ηχητική επένδυση, τα ηχητικά εφφέ, την ηχητική σκηνοθεσία και γενικότερα την καλλιτεχνική διαμόρφωση του ήχου σε μια σειρά εφαρμογών, πειραματικών και εφαρμοσμένων (animation, trailer, games, videoart, soundart, radio κλπ).

Σε πρακτικό επίπεδο, οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν μικρά έργα - ασκήσεις που αφορούν ήχο ή/και ήχο με εικόνα, χρησιμοποιώντας το δικά τους μέσα και ερχόμενοι σε επαφή με τεχνικές δημιουργικές διαδικασίες (ηχογράφηση, foley, επεξεργασία, library effects, μίξη ήχου). Τα έργα που θα προκύψουν δύναται να εκτεθούν στο ετήσιο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που γίνεται στην Κέρκυρα τον Μάιο ή σε κάποια άλλη καλλιτεχνική δράση του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.



Στόχοι Μαθήματος

Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη αισθητικής γλώσσας και προσωπικού δημιουργικού ύφους , παράλληλα με την εξοικείωση με τις τεχνικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή για τη δημιουργία ήχου μέσα από την ψηφιακή τέχνη, και το συνδυασμό της τέχνης αυτής με την εικόνα, τόσο σε πειραματικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο.

Syllabus

Sound effects και ηχητικές μικροδομές
Ηχογράφηση πεδίου και εσωτερικού χώρου, δοκιμές και ασκήσεις
Ειδικά λογισμικά επεξεργασίας, sound synthesis και natural sound
Aνάπτυξη προσωπικού library, ασκήσεις δημιουργίας ηχοδομών
Παρουσίαση και επίβλεψη δειγμάτων ήχου, τεχνική και αισθητική
Ήχος και κινούμενη εικόνα, (animation, games, κινηματογράφος) εκφώνηση εργασιών επένδυσης
Gaming και ηχητική παραγωγή, soundtrack και ηχητικά εφφέ σε πρακτική χρήση, επίβλεψη Project
Βιντεοτέχνη και ηχητική γλώσσα. Σύγκριση πειραματικής και commercial αισθητικής
Σύνθεση χώρου και surround μίξη. Μεταπαραγωγή, ειδικές τεχνικές, ομαδική ακρόαση και συζήτηση
Παρουσίαση αυτοτελών έργων – παράδοση

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
Ώρες Εργασίας: 70 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός υπολογιστής, ακουστικά, μικρόφωνο ή ηχητικός καταγραφέας (προαιρετικά)

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξασκηθούν στο sound design σε πρακτικό επίπεδο ή/και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους μέσα από τη δημιουργία ηχητικών δειγμάτων, εφφέ, εικονικών ηχητικών χώρων και soundtrack για οποιαδήποτε εφαρμογή. Ενθαρρύνονται φοιτητές και απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, μουσικών σπουδών, ηχοληψίας, πληροφορικής, δραματουργίας-σκηνοθεσίας, και γενικά όποιος επιθυμεί να αναπτύξει εμπειρία ως προς τη χρήση του ήχου στην οπτικοηχτική παραγωγή και την αισθητική των νέων μέσων και τεχνών, μέσα από ένα πλαίσιο ατομικής εργασίας και ομαδικής διάδρασης. Οι μουσικές δεξιότητες και τεχνικές γώσεις δεν προαπαιτούνται.

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Επιμέλεια Μαθήματος: Απόστολος Λουφόπουλος

apostolosloufopoulos@gmail.com

O Απόστολος Λουφόπουλος είναι μουσικός παραγωγός, συνθέτης και sound designer. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο (πτυχίο μουσικών σπουδών) και στο πανεπιστήµιο CITY του Λονδίνου (PhD). Η µουσική του έχει αποσπάσει 18 διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισµούς όπως Ars Electronica (Αυστρία) Bourges (Γαλλία), Noroit-Leonce Petitot (Γαλλία), Metamorphoses (Βέλγιο), SCRIME (Γαλλία), Space of Sound (Βέλγιο), Franco Evangelisti (Ιταλία), Musica Nova (Τσεχία), Δ. Δραγατάκης (Ελλάδα) κ.α. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα αφορά ηλεκτροακουστική μουσική, soundtrack για θέατρο, ήχο για εκθέσεις/εγκαταστάσεις η/και σε συνδυασμό με διάφορα εικαστικά μέσα και σωματική περφόρμανς (ΕΜΣΤ, HELEXPO, Τεχνόπολη Athens Science Festival, AΣΚΤ -Platforms Project κ.α.). Έχει δισκογραφηθεί από την INA-GRM, Μ&R, CyberArts, Touch Records, και ατομικές εκδόσεις. Παρτιτούρες έργων του έχουν εκδοθεί από την S. Zerboni (Milano) και την Just Flutes (London). Σε ερευνητικό επίπεδο, έχει εκπονήσει διατριβές και δημοσιεύσεις για τον ήχο και περιβάλλον και έχει διατελέσει µέλος επιτροπών φεστιβάλ και συνεδρίων (ICMC, SMC, Ηµέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας, AVARTS festival κ.α.). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο, τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας από το 2014. Είναι ιδρυτικό µέλος του ΕΣΣΗΜ και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.