ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Processing - P5

Computer Graphics / Mobile Applications

Το εργαστήριο «Processing - P5» εστιάζει στη χρήση του μέσου των προγραμματιστικών περιβαλλόντων για τον σχεδιασμό και την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων. 

Ο δημιουργικός προγραμματισμός αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο για την ανάπτυξη σύγχρονων διεπαφών μέσα από τη διαχείριση και μεταποίηση ψηφιακών δεδομένων, όπως ο ήχος, η κίνηση, τα δεδομένα του διαδικτύου και άλλων. Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται με τη χρήση γλώσσας προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα. Η ιδιότυπη χρήση των ψηφιακών αλλά και φυσικών μέσων, παρέχει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πρωτότυπες εφαρμογές παραγωγής ήχου, αναπαράστασης στατικής και ζωντανής εικόνας, καθώς και μια εξατομικευμένη αναπαραγωγή βίντεο. 

Το εργαστήριο «Processing - P5» χρησιμοποιεί και αναλύει τη γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα Processing (https://processing.org/) και τη συγγενή της έκδοση για εφαρμογές του διαδικτύου P5 (https://p5js.org/). Η Processing αναπτύχθηκε από τους Benjamin Fry και Casey Reas στα εργαστήρια του Media Lab του Πανεπιστημίου MIT. Για την ενασχόλησή δεν απαιτείται ειδική γνώση πληροφορικής ή προγραμματισμού. Η P5 δημιουργήθηκε από τον Lauren McCarthy και αναπτύσσεται από ευρεία κοινότητα συνεργατών με την υποστήριξη του Processing Foundation και του NYU ITP.



Στόχοι Μαθήματος

Κύριο στόχο του εργαστηρίου αποτελεί την εξοικείωση των σπουδαστών με τις διαδραστικές τεχνολογίες αιχμής μέσα από τη χρήση λογισμικών ανοιχτού κώδικα όπως η γλώσσα προγραμματισμού Processing και η P5.

Syllabus

Εισαγωγή στην Processing
P5
Η εμπλοκή του χρήστη
Κινητικά έργα, Physics
Εικόνα/Βίντεο
Ζωντανή εικόνα με χρήση κάμερας
Εκφώνηση Άσκησης
Ήχος
Διορθώσεις
Παράδοση και Παρουσίαση

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής.
Γλώσσα προγραμματισμού Processing η οποία διατήθεται δωρεάν.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη έργων computer graphics τόσο ως ανεξάρτητες παραγωγές όσο και online εφαρμογές με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Processing και P5.

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Επιμέλεια Μαθήματος: Κωνσταντίνος Τσιούτας

tsioutas1@gmail.com

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτας είναι Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Προγραμματιστής. Έχει δύο μεταπτυχιακά στα πεδία της μουσικής τεχνολογίας και στις τηλεπικοινωνίες ενώ βρίσκεται στο τέλος της διδακτορικής διατριβής του στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έχει 15ετή εμπειρία στη διδασκαλία σε δομές της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) ενώ διδάσκει σαν επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας το μάθημα των διαδραστικών εγκαταστάσεων. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο προγραμματισμό μικροελεγκτών αλλά και τη χρήση αισθητήρων σε διαδραστικές εγκταταστάσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της εμπειρίας του χρήστη στα διαδραστικά περιβάλλοντα αλλά και στη μετάδοση πολυμέσων μέσω διαδικτύου.