ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Συγγραφή σεναρίου, σχεδιασμός και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους

Η θεματική ενότητα « Συγγραφή σεναρίου, σχεδιασμός και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους» ασχολείται με όλα τα στάδια της προ-παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Από τον σχεδιασμό, την συγγραφή του σεναρίου, την εύρεση χρηματοδότησης, τον σχεδιασμό της παραγωγής μέχρι τον σχεδιασμό του γυρίσματος. Η ενότητα αυτή είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για τον σχεδιασμό, την συγγραφή του σεναρίου και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους δίνοντας ένα αναλυτικό πλάνο για όλα τα στάδια της παραγωγής και την αρτιότερη προσέγγιση τους. Οι μαθητευόμενοι θα δουλέψουν μια ήδη υπάρχουσα προκήρυξή για χρηματοδότηση μικρού μήκους και στο τέλος του προγράμματος θα προετοιμάσουν έναν αναλυτικό φάκελο παραγωγής (σημείωμα σκηνοθέτη, σενάριο, βιογραφικό, budget, σύνοψη, shotlist, moodboard) για χρηματοδότηση όπως θα γινόταν και στην βιομηχανία του κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι αυτοτελές για το χειμερινό εξάμηνο αλλά συνδέεται με την θεματική ενότητα: «Σκηνοθεσία και παραγωγή ταινιών μικρού μηκους», η οποία είναι και αυτή αυτοτελής αλλά σε συνδυασμό ολοκληρώνει πλήρως όλα τα στάδια παραγωγής μια μικρού μήκους ταινίας.



Στόχοι Μαθήματος

Οι μαθητευόμενοι θα εκπαιδευτούν στην πράξη για τον σχεδιασμό και την κατάθεση μιας πρότασης χρηματοδότησης για ταινία μικρού μήκους. Ολοκληρώνοντας την θεματική ενότητα «Scriptwriting, planning and Producing Short Films» θα έχουν όλα τα τεχνικά εργαλεία για την συγγραφή ενός σεναρίου μικρού μήκους (industry standard) για την άρτια κατάθεση προτάσεων τόσο σε χρηματοδοτικά προγράμματα όσο και σε εταιρίες παραγωγής. Επίσης θα εκπαιδευτούν στον σχεδιασμό της προ-παραγωγής μιας μικρού μήκους ταινίας από την άρτια συγγραφή του σεναρίου μέχρι τον σχεδιασμό του budget και του προγράμματος παραγωγής. Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με τα πρότυπα και τα κριτήρια της βιομηχανίας (industry standard).

Syllabus

Εισαγωγή στους βασικούς πυλώνες του μαθήματος. Ανάλυση της προκήρυξης που θα είναι η τελική εργασ
Ανάλυση του κινηματογραφικού σετ (ρόλοι και ιεραρχία) καθώς και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας
Ανάπτυξη σεναρίου και βασικοί στόχοι της δραματουργίας
Σύνοψη και logline, ψυχολογικό προφίλ του χαρακτήρα
Πώς βγάζουμε ένα budget και πως το διαμορφώνουμε σε όλα τα στάδια της παραγωγής
Δημιουργία σημειώματος σκηνοθέτη
Shotlist/Storyboard
Moodboard και film references
Πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στον κινηματογραφικό χώρο: βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη και show
Ανάλυση τελικών εργασιών

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
2. Microsoft Office (Word-Excel)
3. Πρόγραμμα συγγραφής σεναρίου (FadeIn, Final Draft)
4. Κινητό τηλέφωνο με κάμερα ή DSLR

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεματική αυτή ενότητα απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Σε καλλιτέχνες οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τον καλλιτεχνικό τους ορίζοντα στο πεδίο του κινηματογράφου. Σε φοιτητές καλλιτεχνικών, κινηματογραφικών και δραματικών σχολών. Σε οποιονδήποτε θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την κινηματογράφηση για την επαγγελματική του προώθηση ή για την προώθηση της εταιρίας του. Η θεματική αυτή ενότητα είναι επίσης σχεδιασμένη για να εισάγει και άτομα τα οποία δεν έχουν κάποια επαφή ως τώρα με το αντικείμενο αλλά θέλουν να πάρουν μια πρώτη ολοκληρωμένη επαφή με τον χώρο του πρακτικού κινηματογράφου.

Προϋποθέσεις

Προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη.

Επιμέλεια Μαθήματος: Ιάκωβος Παναγόπουλος

info@iakovospanagopoulos.com

Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, γνωστός για τις πρόσφατες ταινίες του Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019) και Allimonò (2020).
Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο.
Το μεγαλύτερό του πρότζεκτ μέχρι στιγμής, η ταινία Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019), είναι η κινηματογραφική απόδοση της έρευνάς του για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Η τελευταία του μικρού μήκους Allimonò (2020) αφορά το ζήτημα της αφύπνισης της συλλογικής μνήμης μέσω της πρωνομιακότητας συγκεκριμένων χώρων καθώς ασχολείται και με το ζήτημα της σύνδεσης Ελλάδας/Ιταλίας. Παραγωγή του κέντρου κινηματογράφου της Πούλιας στα πλαίσια του CIAK Interreg Greece Italy.
Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με τίτλο: «Reshaping Contemporary Greek Cinema Through a Re-evaluation of the Historical and Political Perspective of Theo Angelopoulos's Work».
Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλαπλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι επίσημος ερευνητής στο StoryLab International Film Development Research Network και επιστημονικός συνεργάτης στο InArts (interactive research lab). Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Αυτήν την στιγμή ο Ιάκωβος διδάσκει στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου σαν ακαδημαϊκός υπότροφος τα μαθήματα: Στοιχεία Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής, Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου, Τεχνικές Βιντεοσκόπησης. Επίσης ο Ιάκωβος ξεκίνησε την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνα του αφορά μια διεπιστημονική προσέγγιση της εταιροτοπίας με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.