ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Σκηνοθεσία και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους

Ανακαλύπτοντας την προσωπική σου ματιά στον κινηματογράφο

Η θεματική ενότητα «Σκηνοθεσία και παραγωγή ταινιών μικρού μηκους» ασχολείται με την αισθητική προσέγγισή και σχεδιασμό των ταινιών μικρού μήκους καθώς στην προώθηση τους. Ασχολείται με τον πρακτικό ρόλο του σκηνοθέτη σε όλα τα στάδια της παραγωγής μια μικρού μήκους ταινίας και των αποφάσεων που πρέπει να πάρει. Οι μαθητευόμενοι θα εκπαιδευτούν στην εύρεση της σκηνοθετικής προσέγγισης (ματιά του σκηνοθέτη), στην διαχείριση ηθοποιών και στον σχεδιασμό των προβών. Στις αισθητικές επιλογές στην φωτογραφία, στην σκηνογραφία, στην ενδυματολογία και στο χρώμα. Στην σκηνοθετική προσέγγιση στο μοντάζ και στο τελικό παραδοτέο προϊόν. Η ενότητα αυτή είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για την προσέγγιση του σκηνοθέτη για ταινίες μικρού μήκους και προσφέρει έναν οδηγό βήμα-βήμα για όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ένας νέος σκηνοθέτης στο γύρισμα της μικρού του μήκους.

Το πρόγραμμα αυτό είναι αυτοτελές για το εαρινό εξάμηνο αλλά συνδέεται με την θεματική ενότητα: «Συγγραφή σεναρίου, σχεδιασμός και παραγωγή ταινιών μικρού μήκους » του χειμερινού εξαμήνου, η οποία είναι και αυτή αυτοτελής αλλά σε συνδυασμό ολοκληρώνει πλήρως όλα τα στάδια παραγωγής μιας μικρού μήκους ταινίας. Οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν ένα πιλοτικό ταινιάκι μικρού μήκους .



Στόχοι Μαθήματος

Οι μαθητευόμενοι θα εκπαιδευτούν στην πράξη σε όλα τα στάδια και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ένας νέος σκηνοθέτης κατά την παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας. Όλες τις αισθητικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων, την διαχείριση των προβών και των ηθοποιών και την μετέπειτα προώθηση της ταινίας του.

Syllabus

Εισαγωγή σε ένα κινηματογραφικό γύρισμα. Πώς λειτουργεί και τι κάνει ο κάθε ρόλος;
Εισαγωγή στην έννοια της κινηματογραφικής φόρμας και της προσωπικής σφραγίδας του σκηνοθέτη
Μέθοδος Stanislavski και διαχείριση ηθοποιών ανάλυση και παραδείγματα
Επικοινωνία με διευθυντή φωτογραφίας και ανάλυση πλάνων και φωτισμού
Επικοινωνία με σκηνογράφο και ενδυματολόγο για τις αισθητικές επιλογές του γυρίσματος
Χρήση χρώματος στον κινηματογράφο. Θεωρία χρώματος με παραδείγματα και ανάλυση
Μετα-παραγωγή: συνεργασία σκηνοθέτη με το μοντάζ
Προώθηση ταινίας και Festival Strategy
Pitching (πώς παρουσιάζουμε και «πουλάμε» την ταινία μας στην αγορά)
Ανάλυση τελικών εργασιών

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Εαρινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 29/1: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Μέλη Ιονίου Πανεπιστημίου, Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
2. Microsoft Office (Word-Excel)
3. Πρόγραμμα συγγραφής σεναρίου (FadeIn, Final Draft)
4. Κινητό τηλέφωνο με κάμερα ή DSLR
5. Πρόγραμμα μοντάζ (Premiere, FinalCut)

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεματική αυτή ενότητα απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Σε καλλιτέχνες οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τον καλλιτεχνικό τους ορίζοντα στο πεδίο του κινηματογράφου. Σε φοιτητές καλλιτεχνικών, κινηματογραφικών και δραματικών σχολών. Σε οποιονδήποτε θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την κινηματογράφηση για την επαγγελματική του προώθηση ή για την προώθηση της εταιρίας του. Η θεματική αυτή ενότητα είναι επίσης σχεδιασμένη για να εισάγει και άτομα τα οποία δεν έχουν κάποια επαφή ως τώρα με το αντικείμενο αλλά θέλουν να πάρουν μια πρώτη ολοκληρωμένη επαφή με τον χώρο του πρακτικού κινηματογράφου.

Προϋποθέσεις

Προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη.

Επιμέλεια Μαθήματος: Ιάκωβος Παναγόπουλος

info@iakovospanagopoulos.com

Ο Δρ.Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, γνωστός για τις πρόσφατες ταινίες του Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019) και Allimonò (2020).
Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο.
Το μεγαλύτερό του πρότζεκτ μέχρι στιγμής, η ταινία Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019), είναι η κινηματογραφική απόδοση της έρευνάς του για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Η τελευταία του μικρού μήκους Allimonò (2020) αφορά το ζήτημα της αφύπνισης της συλλογικής μνήμης μέσω της πρωνομιακότητας συγκεκριμένων χώρων καθώς ασχολείται και με το ζήτημα της σύνδεσης Ελλάδας/Ιταλίας. Παραγωγή του κέντρου κινηματογράφου της Πούλιας στα πλαίσια του CIAK Interreg Greece Italy.
Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με τίτλο: «Reshaping Contemporary Greek Cinema Through a Re-evaluation of the Historical and Political Perspective of Theo Angelopoulos's Work».
Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλαπλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι επίσημος ερευνητής στο StoryLab International Film Development Research Network και επιστημονικός συνεργάτης στο InArts (interactive research lab). Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Αυτήν την στιγμή ο Ιάκωβος διδάσκει στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου σαν ακαδημαϊκός υπότροφος τα μαθήματα: Στοιχεία Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής, Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου, Τεχνικές Βιντεοσκόπησης. Επίσης ο Ιάκωβος ξεκίνησε την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνα του αφορά μια διεπιστημονική προσέγγιση της εταιροτοπίας με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.