ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

ARTIST LAB 2022

Νέος Δωρεάν Κύκλος Καλλιτεχνικής Πρακτικής

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα OPEN ART εντάσσεται στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα μαθήματά του απευθύνονται σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επαύξηση της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας μέσα στο πλαίσιο των ανοιχτών τεχνολογιών και των προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Τα σεμινάρια αλλά και τα εργαστήρια οργανώνονται και υλοποιούνται από διδάσκοντες του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και καλλιτέχνες με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, κατάρτιση, αλλά και έμπνευση, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν εργαστήρια από το πεδίο Τέχνη,Τεχνολογία, Επιστήμες, Κοινωνία.

Τα προγράμματα του OPEN ART πραγματοποιούνται αποκλειστικά
εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

Το ARTIST LAB είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικής πρακτικής και έρευνας. Προετοιμάζει τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στη διαμόρφωση ενός ερευνητικού πεδίου από τη σύλληψη της κεντρικής ιδέας, την ανάπτυξη της φάσης σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση και καταγραφή ενός καλλιτεχνικού έργου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής με καλλιτεχνικό έργο. Διευρευνάται η σύνδεση του εννιολογικού και θεωρητικού πλαισίου και του ερευνητικού ερωτήματος με την καλλιτεχνική πρακτική σε συνέργεια με την τεχνολογία και τις επιστήμες.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 6 μήνες. Τα μαθήματα ξεκινάνε αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται μέσα Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα παρακολουθούν τα δύο βασικά μαθήματα του προγράμματος καθώς και ένα εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών ήχου. Στη διάρκεια των μαθημάτων αναπτύσσεται το προτεινόμενο καλλιτεχνικό έργο σε συνδυασμό με το κείμενο υποστήριξης της θεωρητικής, εννοιολογικής και τεχνολογικής προσέγγισης.

Αρχές Απριλίου παραδίδεται και παρουσιάζεται το έργο το οποίο αξιολογείται από επιτροπή του OPEN ART. Επιλεγμένα έργα θα παρουσιαστούν σε δράσεις του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και του Athens Digital Arts Festival.

Το Open Art διαμορφώνει
μια ανοιχτή πλατφόρμα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής πρακτικής
με αφετηρία την τέχνη στην εποχή της πληροφορίας.

Το OPEN ART:

Ενθαρρύνει την έρευνα στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός καλλιτεχνικού έργου.
Προσκαλεί τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων να παρακολουθήσουν τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις του προγράμματος.
Διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την προβολή των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων στις καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ, αλλά και την καταγραφή των αποτελεσμάτων της έκθεσης στο ευρύ κοινό.


Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωτίστως σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επαύξηση της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας μέσω της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών και προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και απόφοιτοι Σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού Προϊόντων, Μουσικών Σπουδών, Μηχανικών Πληροφορικής, Η/Μ Μηχανικών, χομπίστες και γενικά οποιοσδήποτε επιθυμεί να δημιουργήσει διαδραστικά έργα τέχνης και να εξερευνήσει τα Νέα Μέσα, τον δημιουργικό προγραμματισμό και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις με τη χρήση αισθητήρων.

ARTIST LAB

ARTIST LAB

To OPEN ART προσκαλεί με το πρόγραμμα ARTIST LAB ανεξάρτητους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και λοιπές δημιουργικές ομάδες να υλοποιήσουν το δικό τους εργαστηριακό μάθημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό την αιγίδα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Το ARTIST LAB είναι ένας χώρος - πλατφόρμα που υποστηρίζει και προωθεί την καλλιτεχνική δραστηριότητα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη σύνθεση διεπιστημονικών πεδίων και την ανάπτυξη συνεργασιών, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη μέθοδο και τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να πειραματιστούν και να υλοποιήσουν τα διαδραστικά έργα τους στο πεδίο Τέχνη, Τεχνολογία, Επιστήμες, Κοινωνία.


To ARTIST LAB ξεκινάει με την καλλιτέχνιδα Μαριάννα Τζισλάκη-Κοτσάνου. Η κα Τζισλάκη-Κοτσάνου (mkaza.com) συνδιαμορφώνει με την ομάδα του OPEN ART το ετήσιο πρόγραμμα με τη θεματική της να είναι αφιερωμένη στην έρευνα και στην κατανόηση της σχέσης της Διαδραστικής Τέχνης και της Βιωματικής Μάθησης-Εκπαίδευσης στον Δημόσιο Χώρο. Συμμετέχει με το θεωρητικό μάθημα παιδαγωγικής φύσεως «Interactive Arts & Performance in Public Space» και το εργαστήριο «Artefacts & Embodied Elements of Public Space».

Aίτηση
Συμμετοχής