ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αrduino Ι

Εισαγωγή στο Physical Computing

Το μάθημα «Arduino Ι» εστιάζει στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα καλλιτεχνικά αλληλεπιδραστικά έργα με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Arduino Uno. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την υλοποίηση εφαρμογών DIY (do-it-yourself), DIWO (do-it-with-others) και πρωτότυπων διαδραστικών έργων. Το εργαστήριο περιλαμβάνει: α)την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της πλακέτας Arduino UNO, β)τη γνωριμία με τις διαθέσιμες συσκευές εισόδου, όπως αισθητήρες και διακόπτες, και εξόδου, όπως, μοτέρ, ηχεία, φωτιστικές πηγές, γ)την ολοκλήρωση μιας πιλοτικής διαδραστικής εφαρμογής. δ)την ολοκλήρωση ενός διαδραστικού έργου

Πρόθεση του μαθήματος αποτελεί η ενθάρρυνση των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό ενός εικαστικού έργου μετά το πέρας των μαθημάτων του εργαστηρίου. Τα έργα που θα προκύψουν δύναται να εκτεθούν στο ετήσιο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που φιλοξενείτε στην Κέρκυρα τον Μάιο/Ιούνιο ή σε κάποια άλλη καλλιτεχνική δράση του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στόχοι Μαθήματος

Κύριο στόχο του εργαστηρίου αποτελεί η προσέγγιση του πεδίου του Physical Computing μέσα από τη συνέργεια της Τέχνης με την Τεχνολογία. Το εργαστήριο με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, ενθαρρύνει τον σχεδιασμό ενός εικαστικού έργου ενταγμένου στα πλαίσια που ορίζει το αναδυόμενο πεδίο του Open Hardware και η Εποχή της Πληροφορίας.

Syllabus

Εισαγωγή στο Arduino
Εργαλεία σχεδιασμού κυκλωμάτων
Διαχείριση ψηφιακών συσκευών εισόδου
Διαχείριση ψηφιακών συσκευών εξόδου
Εκφώνηση Άσκησης
Αναλογική Έξοδος
Ψηφιακός Ήχος
Σύνδεση με Processing
Διορθώσεις
Παράδοση/Παρουσίαση

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
Ώρες Εργασίας: 70 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

OPEN ART Arduino Kit: €37,60.
https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino/kit/open-art-arduino-kit/
 Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και αισθητήρων για να καλύψει το σύνολο των μαθημάτων. Επίσημος προμηθευτής του προγράμματος 
OPEN ART είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα CableWorks.gr.
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, μηχανικούς, μουσικούς, χομπίστες και άλλους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ανοιχτές τεχνολογίες στις Τέχνες και το Σχεδιασμό.

Προϋποθέσεις

Προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη.

Επιμέλεια Μαθήματος: Άγγελος Φλώρος

agelosfloros@gmail.com

O Άγγελος Φλώρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαδραστικών Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στον τομέα των Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών (Interactive Telecommunication Program) στην Tisch School of the Arts του πανεπιστημίου NYU (2002). Έχει αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών εφαρμογών με έμφαση στα διαδραστικά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές μη γραμμικές αφηγήσεις για το Άγιον Όρος, την Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Επιδαύρου, το Μουσείο Μυκηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, τις Εκδόσεις Δομή και πολλούς δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Prague Quadrennial 2003, η Venice Biennale 2006, η 1η Thessaloniki Biennale 2008 και άλλες. Από το 2019 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το ΕΡΗΜΕΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου και διεξάγεται στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.