ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η Τέχνη στην εποχή της Πληροφορίας

Η Διάδραση και τα Εμπειρικά Περιβάλλοντα στις Τέχνες

Το θεωρητικό μάθημα «Η Τέχνη στην Εποχή της Πληροφορίας» εστιάζει στην εξέλιξη των μέσων στις τέχνες από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζονται έργα και καλλιτέχνες από τις απαρχές της ψηφιακής εποχής οι οποίοι εισήγαγαν την έννοια της συμμετοχής και εμπλοκής τρίτων ανθρώπων ως καθοριστικού στοιχείου για τον σχεδιασμό και ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής δράσης. Οι καλλιτέχνες καταφεύγουν σε διεπιστημονικά πεδία μέσα από το πλαίσιο της ανοιχτότητας και των νέων τάσεων για να έρθουν σε διάλογο με τα οράματα των τρεχόντων αλλά και μελλοντικών εξελίξεων της κοινωνίας, επιδιώκοντας μια συνεχή προσπάθεια για καινοτομία.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα διαμορφώνει ένα πλαίσιο προσέγγισης στο πεδίο Τέχνη- Νέα Μέσα- Κοινωνία. Η ψηφιακή εποχή διανύει ήδη 50 χρόνια παρουσίας στον δυτικό πολιτισμό, με τις τέχνες αρκετά ώριμες να αποτελούν πηγή έμπνευσης και καυστικής κριτικής σε μια εποχή γεωπολιτικών, κοινωνικών,  πολιτισμικών και οικονομικών αλλαγών.

Το πρόγραμμα εστιάζει στις καλλιτεχνικές δράσεις και στον συγχρονισμό με τις διεθνείς τάσεις που εφαρμόζουν καλλιτεχνικά ινστιτούτα. Διαμορφώνει την απαιτούμενη συμβατότητα εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την έρευνα των διαθέσιμων εργαλείων που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σε υλοποιημένα καλλιτεχνικά έργα στην εποχή της Πληροφορίας, στην Ψηφιακή Εποχή.

Syllabus

Η Ψηφιακή Τέχνη σήμερα: 40 χρόνια Ars Electronica
Η εξέλιξη των Μέσων στην Τέχνη
Τα νέα μέσα στο σύγχρονο πολιτισμό: Μνήμη και επιθυμία
Δομή και Περιεχόμενο ενός τεχνουργήματος
Εκφώνηση άσκησης
Το βίντεο ως μέσο καταγραφής της εποχής μας
Η Ψηφιακή Τέχνη στον 20ο αιώνα
Η Ψηφιακή Τέχνη στον 21ο αιώνα
Διορθώσεις
Παράδοση/Παρουσίαση

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο (επανάληψη)
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
Ώρες Εργασίας: 70 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €200
Early Registration, έως 20/9: €180
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €160
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €160
Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διερεύνηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων. Προσφέρεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, από τη σύλληψη της Κεντρικής Ιδέας, τη διερεύνηση του Εννοιολογικού Πλαισίου, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη καθώς και την τεκμηρίωση του έργου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να διερευνήσουν τις παραστατικές, διαδραστικές τέχνες και την καλλιτεχνική πρακτική στις εγκαταστάσεις και στον Δημόσιο Χώρο σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογικών και διαδραστικών μέσων, απόφοιτους των Σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Μουσικών, Χορευτικών και Θεατρικών Σπουδών και γενικά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διερευνήσει με την Καλλιτεχνική Πρακτική και Θεωρία και να πειραματιστεί με τα Νέα Μέσα και τις Διαδραστικές Τεχνολογίες.

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Διδάσκων: Άγγελος Φλώρος

agelosfloros@gmail.com

O Άγγελος Φλώρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαδραστικών Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στον τομέα των Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών (Interactive Telecommunication Program) στην Tisch School of the Arts του πανεπιστημίου NYU (2002). Έχει αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών εφαρμογών με έμφαση στα διαδραστικά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές μη γραμμικές αφηγήσεις για το Άγιον Όρος, την Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Επιδαύρου, το Μουσείο Μυκηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, τις Εκδόσεις Δομή και πολλούς δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Prague Quadrennial 2003, η Venice Biennale 2006, η 1η Thessaloniki Biennale 2008 και άλλες. Από το 2019 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το ΕΡΗΜΕΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου και διεξάγεται στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.