Το θεωρητικό μάθημα «Η Τέχνη στην Εποχή της Πληροφορίας» εστιάζει στην εξέλιξη των μέσων στις τέχνες από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζονται έργα και καλλιτέχνες από τις απαρχές της ψηφιακής εποχής οι οποίοι εισήγαγαν την έννοια της συμμετοχής και εμπλοκής τρίτων ανθρώπων ως καθοριστικού στοιχείου για τον σχεδιασμό και ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής δράσης. Οι καλλιτέχνες καταφεύγουν σε διεπιστημονικά πεδία μέσα από το πλαίσιο της ανοιχτότητας και των νέων τάσεων για να έρθουν σε διάλογο με τα οράματα των τρεχόντων αλλά και μελλοντικών εξελίξεων της κοινωνίας, επιδιώκοντας μια συνεχή προσπάθεια για καινοτομία.
Το μάθημα διαμορφώνει ένα πλαίσιο προσέγγισης στο πεδίο Τέχνη- Νέα Μέσα- Κοινωνία. Η ψηφιακή εποχή διανύει ήδη 50 χρόνια παρουσίας στον δυτικό πολιτισμό, με τις τέχνες αρκετά ώριμες να αποτελούν πηγή έμπνευσης και καυστικής κριτικής σε μια εποχή γεωπολιτικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών αλλαγών.
Το πρόγραμμα εστιάζει στις καλλιτεχνικές δράσεις και στον συγχρονισμό με τις διεθνείς τάσεις που εφαρμόζουν καλλιτεχνικά ινστιτούτα. Διαμορφώνει την απαιτούμενη συμβατότητα εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την έρευνα των διαθέσιμων εργαλείων που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σε υλοποιημένα καλλιτεχνικά έργα στην εποχή της Πληροφορίας, στην Ψηφιακή Εποχή.
Η Ψηφιακή Τέχνη σήμερα: 40 χρόνια Ars Electronica 1979-2019
Η εξέλιξη των Μέσων στην Τέχνη
Τα νέα μέσα στο σύγχρονο πολιτισμό
Καλλιτεχνική πρακτική ως έρευνα: Περιγραφή άσκησης
Οπτικοακουστικές τέχνες της δεκαετίας του 70
Εμπερικά και εμβυθιστικά περιβάλλοντα
Η ψηφιακή τέχνη στον 20ο και 21ο αιώνα
Συζήτηση πάνω στα έργα
Στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Πρακτικής ως Έρευνα ARTIST LAB δίνεται 'Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης' από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ).
Χειμερινό Εξάνηνο
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.
Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
ΔΩΡΕΑΝ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Το μάθημα ανήκει στον 3ο κύκλο Artist Lab του OPEN ART. Δεν μπορεί να επιλεχθεί ανεξάρτητα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα άτομα που θα επιλεχθούν από την επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής. Το μάθημα απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διερεύνηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων.
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.
O Άγγελος Φλώρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαδραστικών Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στον τομέα των Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών (Interactive Telecommunication Program) στην Tisch School of the Arts του πανεπιστημίου NYU (2002). Έχει αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών εφαρμογών με έμφαση στα διαδραστικά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές μη γραμμικές αφηγήσεις για το Άγιον Όρος, την Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Επιδαύρου, το Μουσείο Μυκηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, τις Εκδόσεις Δομή και πολλούς δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Prague Quadrennial 2003, η Venice Biennale 2006, η 1η Thessaloniki Biennale 2008 και άλλες. Από το 2019 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το ΕΡΗΜΕΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου και διεξάγεται στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.