ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αrduino ΙΙ

Προετοιμασία ενός διαδραστικού έργου

Το μάθημα ασχολείται με το σχεδιασμό ενός διαδραστικού έργου, τη χρήση αισθητήρων και συσκευών εξόδου με την ηλεκτρονική πλακέτα Arduino. Διερευνά τα χαρακτηριστικά της διάδρασης, μία διαδικασία απαραίτητη για τη σωστή επιλογή συσκευών (sensor research). Εστιάζει αφενός σε συσκευές μεγάλης ισχύος, όπως μοτέρ, ταινίες LED και σε συσκευές εναλλασσόμενου ρεύματος.
H άσκηση λειτουργεί ως πραγματικό πεδίο μελέτης της διάδρασης αλλά και της διαδικασίας ανάπτυξης και σχεδιασμού ενός διαδραστικού έργου. Ζητήματα όπως η χαρτογράφηση πλήθους, η επικοινωνία με άλλες συσκευές και λογισμικά όπως η Processing και το Ableton διαμορφώνουν το περιεχόμενο του μαθήματος.

Παράλληλα διερευνώνται εργαλεία και μεθοδολογίες σχεδιασμού για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος μέσα από σχέδια χώρου, σχέδια αντικειμένου και κυκλώματος, ψηφιακές αλλά και αναλογικές αναπαραστάσεις.

Στόχοι Μαθήματος

Κύριο στόχο του εργαστηρίου αποτελεί η αξιοποίηση των εργαλείων του Physical Computing για την παραγωγή ενός διαδραστικού έργου τέχνης. Το εργαστήριο διερευνά μεθοδολογίες διαχείριση συσκευών εσόδου, εξόδου και επικοινωνίας με τη χρήση της πλατφόρμας Arduino. Παρέχει τα απαιτούμενα εφόδια για μία αποτελεσματική προσέγγιση των διαδραστικών έργων από την ιδέα στην υλοποίηση.

Syllabus

Physical Computing
Αισθητήρες και actuators
Εναλλασσόμενο ρεύμα
Διαχείριση συσκευών μεγάλης ισχύος
Εκφώνηση άσκησης
Διαχείριση σειριακής επικοινωνίας
Μεθοδολογίες διαχείρισης πλήθους
Εργαλεία και μεθοδολογίες ανάπτυξης έργου Ι: Αναλογικές προσομοιώσεις και αναπαραστάσεις
Διορθώσεις
Παράδοση/Παρουσίαση

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Εαρινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
Ώρες Εργασίας: 70 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
OPEN ART Arduino Kit: €37,60.
https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino/kit/open-art-arduino-kit/
Πρόσθετος εξοπλισμός για την ανάπτυξη του πιλοτικού έργου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνεται σε καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, μηχανικούς, μουσικούς, χομπίστες και άλλους δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν ως σκοπό το σχεδιασμό και υλοποίηση διαδραστικών καλλιτεχνικών έργων και αντικειμένων.

Προϋποθέσεις

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Επίσης πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική πλακέτα Arduino. Για την εισαγωγή στο μάθημα θα απαιτείται η επιτυχής συμπλήρωση ενός τεστ ή η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος Arduino I.

Επιμέλεια Μαθήματος: Άγγελος Φλώρος

agelosfloros@gmail.com

O Άγγελος Φλώρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαδραστικών Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στον τομέα των Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών (Interactive Telecommunication Program) στην Tisch School of the Arts του πανεπιστημίου NYU (2002). Έχει αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών εφαρμογών με έμφαση στα διαδραστικά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές μη γραμμικές αφηγήσεις για το Άγιον Όρος, την Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Επιδαύρου, το Μουσείο Μυκηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, τις Εκδόσεις Δομή και πολλούς δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Prague Quadrennial 2003, η Venice Biennale 2006, η 1η Thessaloniki Biennale 2008 και άλλες. Από το 2019 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το ΕΡΗΜΕΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου και διεξάγεται στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.