ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Πρακτικής και Έρευνας

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Ηχητικής Εγκατάστασης

Η συγκεκριμένη ενότητα αφορά το χρονικό διάστημα που παρέχετε για την υλοποίηση της ηχητικής εγκατάστασης. Προβλέπεται παρακολούθηση του έργου από τους διδάσκοντες του OPEN ART σε προγραμματισμένες συναντήσεις που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Πρόθεση αποτελεί, αφενός η τεχνική υποστήριξη των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό ενός καλλιτεχνικού έργου αλλά και αφετέρου η ορθή ανάπτυξη του θεωρητικού και εννοιολογικού πλαισίου που σχετίζεται με το προτεινόμενο έργο.

Το έργο θα παραδοθεί και θα παρουσιαστεί αρχές Απριλίου. Επιλεγμένα έργα που θα προκύψουν δύναται να εκτεθούν στο ετήσιο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που φιλοξενείτε στην Κέρκυρα τον Μάιο/Ιούνιο ή σε κάποια άλλη καλλιτεχνική δράση του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Athens Digital Arts Festival.



Στόχοι Μαθήματος

Κύριος στόχος της ενότητας αποτελεί η μύηση στο πεδίο της καλλιτεχνικής πρακτικής και έρευνας. Η αναζήτηση και καταγραφή ερευνητικών θεμάτων που προκύπτουν τόσο από την κεντρική ιδέα όσο και από τη διαδικασία και μέθοδο υλοποίησης αυτής.

Syllabus

Έναρξη Μαθημάτων: Αρχές Δεκεμβρίου
Λήξη Μαθημάτων: Μέσα Φεβρουαρίου
Παράδοση και Παρουσίαση Έργου: Αρχές Απριλίου
Έκθεση: Μάιος/Ιούνιος

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ).

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο

Κόστος Συμμετοχής

Δωρεάν

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
OPEN ART Arduino Kit: €37,60.
https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino/kit/open-art-arduino-kit/
Πρόσθετος εξοπλισμός για την ανάπτυξη του πιλοτικού έργου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνεται αποκλειστικά στις συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες του προγράμματος ARTIST LAB 2022.

Προϋποθέσεις

Προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι απαραίτητη.

Επιμέλεια Μαθήματος: Βασίλης Αλεξάνδρου

vasilis.alexandrou@outlook.com

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2019 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με εστίαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις και τα νέα μέσα. Στο ενεργητικό του καταγράφονται η μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015)· οι ατομικές εκθέσεις «Βραχεία Μνήμη» (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 2020), «Μηχανές Ευδαιμονίας» (Παλαιό Φρούριο, Κέρκυρα, 2019), «Διά βίας μάθηση» (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 2017), «Οbject’s origin, rejected» (Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, Αθήνα, 2017) και «Μητρική Γλώσσα» (Γκαλερί χώρος 18, Θεσσαλονίκη, 2014)· και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου Mediterranea 18 «Home», η οποία έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη των Τιράνων στην Αλβανία. Το 2019 έλαβε μέρος στην 24η Διεθνή Μπιενάλε Χιούμορ και Σάτιρας στην πόλη Gabrovo της Βουλγαρίας. Από τις αρχές του 2016 διοργανώνει το site-specificproject «Ακατάλληλο Μάθημα». Έχει παραδώσει μαθήματα, σεμινάρια και εργαστήρια σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ από τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε μία διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου με θέμα την πολιτική τέχνη στην ψηφιακή εποχή.