Η σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων θα αναλύσει το ηχοτοπίο και στις επιτόπιες περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις όχι μόνο ως ερευνητικό αντικείμενο αλλά ως πλαίσιο για διάλογο και στοχασμό, καθώς και εργαλείο για δημιουργικές πρακτικές. Πώς επιλέγουμε την τοποθεσία και τους ήχους μιας ηχογράφησης; Έχει ο ήχος ενός τραίνου παρόμοιο ενδιαφέρον με αυτόν του ηχοτοπίου ενός δάσους; Τι μεθόδους και εργαλεία χρησιμοποιούμε για να επεξεργαστούμε τις ηχογραφήσεις στο στούντιο; Με στόχο να βρεθούν απαντήσεις στα παραπάνω, και παρόμοια, ερωτήματα, η σειρά θα επικεντρωθεί σε διάφορα πρακτικά και αισθητικά ζητήματα σχετικά με τα ηχητικά περιβάλλοντα σε σχέση με την ηλεκτρονική μουσική σύνθεση, τις ηχητικές τέχνες και οπτικοαουστικές εγκαταστάσεις, καθώς και την ανθρωπολογική και εθνογραφική έρευνα.
Σε πρακτικό επίπεδο, οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες θα επιστρατεύουν μια ποικιλία ιδεών και τεχνικών εργαλείων για να δημιουργήσουν ηχητικά έργα βασισμένα σε περιβαλλοντικούς ήχους που θα ηχογραφηθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ο βασικός στόχος των μαθημάτων είναι η ανάπτυξη της ευαισθησίας στους περιβαλλοντικούς ήχους και της σημασίας της ακρόασης, τόσο για καλλιτεχνικές όσο και για ευρύτερες δραστηριότητες. Στο τέλος της σειράς οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να επιλέγουν τις κατάλληλες τοποθεσίες για να κάνουν ηχογραφήσεις, να συλλέγουν και αρχειοθετούν το ηχητικό υλικό και να το χρησιμοποιούν ενεργά στις δημιουργικές πρακτικές.
Εισαγωγή και γνωριμία με συμμετέχοντες και συμμετέχουσες
Ηχοτοπίο: Ιστορικά και Εννοιολογικά Πλαίσια
Ακρόαση και Ανάλυση Ρεπερτορίου
Τεχνικές και Στρατηγικές Ηχογράφησης Περιβαλλοντικών Ήχων
(Ηχητικές) Εγκαταστάσεις - Ήχος, εικόνα και χώρος
Ψηφιακή επεξεργασία και μουσική σύνθεση με περιβαλλοντικούς ήχους 1
Ψηφιακή επεξεργασία και μουσική σύνθεση με περιβαλλοντικούς ήχους 2
Εργαστήριο: works-in-progress συμμετεχόντων 1
Εργαστήριο: works-in-progress συμμετεχόντων 2
Παρουσίαση έργων
Στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Πρακτικής ως Έρευνα ARTIST LAB δίνεται 'Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης' από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ).
Χειμερινό Εξάνηνο
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.
Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 20 ώρες
ΔΩΡΕΑΝ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Ακουστικά
Καταγραφικό ήχου
Το μάθημα ανήκει στον 3ο κύκλο Artist Lab του OPEN ART. Δεν μπορεί να επιλεχθεί ανεξάρτητα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα άτομα που θα επιλεχθούν από την επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής. Το μάθημα απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διερεύνηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων.
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.
Ο Γιώργης Σακελλαρίου είναι συνθέτης πειραματικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Από το 2003 δραστηριοποιείται διεθνώς, μέσα από κυκλοφορίες προσωπικών δίσκων, αλλά και συλλογικών έργων, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις, παραδίδει εργαστηριακά μαθήματα και δίνει αδιαλείπτως συναυλίες ανά την υφήλιο.
Η πρακτική του εστιάζει στη συλλογική εμπειρία της μουσικής ακρόασης και της επικοινωνίας ανάμεσα στον συνθέτη, το κοινό, τον συναυλιακό χώρο και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαρτίζουν τον φυσικό και υπερφυσικό κόσμο. Οι συναυλίες του εκτυλίσσονται αποκλειστικά στο απόλυτο σκοτάδι, δημιουργώντας μια ολοκληρωτική, καθηλωτική εμπειρία εμβύθισης.
Ο Σακελλαρίου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Coventry τον Απρίλιο του 2018. Η έρευνά του αντλεί την έμπνευσή της από τα πεδία της εθνομουσικολογίας και της ανθρωπολογίας, και εξερευνά τον ηχητικό συμβολισμό και το κοινωνικο-αισθητικό πλαίσιο των εκστατικών θρησκευτικών τελετών, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις, τις ηλεκτροακουστικές συνθέσεις και τις συναυλίες ακουσματικής μουσικής.
Ο Γιώργης Σακελλαρίου είναι μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), του Eλληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Mουσικής (ΕΣΣΗΜ) και της Ένωσης Συνθετών της Λιθουανίας (Lietuvos Kompozitorių Sąjunga). Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Vytautas Magnus στο Kaunas και στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου.
https://mechaorga.wordpress.com/