ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Μουσική Πληροφορική Ι: Μονάδες Σύνθεσης και Επεξεργασίας Ήχου

στο Περιβάλλον Οπτικού Προγραμματισμού Pure Data

Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει δυνατότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης που επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε δημιουργό, έργο, και κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρτιση στην ελεύθερη γλώσσα οπτικού προγραμματισμού Pure Data δίνει τη δυνατότητα σε δημιουργούς διαφορετικής προέλευσης και κατεύθυνσης να υλοποιούν σύνθετα διαδραστικά συστημάτα ηχητικής σύνθεσης και επεξεργασίας με πληθώρα εφαρμογών στους τομείς του ηχητικού σχεδιασμού και των διαδραστικών εγκαταστάσεων.

Το συγκεκριμένο μάθημα προβλέπει 10 τρίωρα, εξ’αποστάσεως εργαστήρια, τα οποία, συνδυάζοντας διαλέξεις, προβολές και τεχνικές ασκήσεις, παρέχουν στους συμμετέχοντες το θεωρητικό υπόβαθρο και την τεχνική εξοικείωση για τη δημιουργία πλήρως εξατομικευμένων ηχητικών εργαλείων στο Pure Data. Ειδικότερα, οι σπουδαστές θα διδαχθούν γεννήτριες θορύβου και ταλαντωτών, τεχνικές προσθετικής, αφαιρετικής, και κυματομορφικής σύνθεσης, τεχνικές διαμόρφωσης πλάτους και συχνότητας, ντετερμινιστικές και τυχαιοκρατικές προγραμματιστικές δομές, κοκκώδη σύνθεση και ηχητική χωροθέτηση, ενώ στα εργαλεία που θα υλοποιήσουν συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων εργαλεία ρυθμικής και μελωδικής επανάληψης, συνθετητές και επεξεργαστικές μονάδες (audio fxs). Τελικός προορισμός του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία από τον κάθε συμμετέχοντα ενός ηχητικού καλλιτεχνικού έργου σε μορφή αυτοματοποιημένου διαδραστικού λογισμικού.

Στόχοι Μαθήματος

Με το πέρας των προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων οι συμμετέχοντες:
- θα έχουν αποκτήσει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την παραγωγή και αποτύπωση ιδεών καλλιτεχνικής ηχητικής έκφρασης
- θα έχουν εξοικειωθεί με σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης και ηχητικής επεξεργασίας
- θα έχουν εξοικειωθεί με τις αρχές του μουσικού οπτικού προγραμματισμού
- θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση στην προγραμματιστική πλατφόρμα του ελεύθερου λογισμικού “Pure Data” για την εξ’ολοκλήρου υλοποίηση διαδραστικών ηχητικών συστημάτων

Syllabus

Θεμελιώδη Σωματίδια
Ισορροπώντας Aνάμεσα σε Midi και Audio
Ταλαντώσεις στα Ψηφιακά Γρανάζια
Kύματα Θορύβου
Από την Τάξη..
..Έως το Χάος
Ο Χορός της Διαμόρφωσης
Δαμάζοντας τον Χρόνο
Βουτιά στον Μικρόκοσμο
Παρουσίαση και σχολιασμός τελικών έργων των σπουδαστών

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (laptop/desktop) με κάμερα, μικρόφωνο και απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο
Ελεύθερο ανοιχτό λογισμικό Pure Data

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνεται σε σχεδιαστές, ερευνητές και σπουδαστές του ήχου που επιθυμούν να κατακτήσουν ένα νέο και ισχυρό δημιουργικό εργαλείο, σε καλλιτέχνες κάθε υπόβαθρου που επιθυμούν να επεκτείνουν το εκφραστικό δυναμικό τους, ενισχύοντας τα έργα τους με διαδραστικές ηχητικές δυνατότητες, σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις ηχητικές προεκτάσεις των περιβαλλόντων οπτικού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες του ήχου που θέλουν να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, και γενικότερα σε χομπίστες που επιθυμούν την επαύξηση της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και την αξιοποίηση της δημιουργικότητάς τους μέσω της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών αιχμής. Προϋπάρχουσες μουσικές ή προγραμματιστικές γνώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά όχι απαραίτητες. Μοναδικό προαπαιτούμενο η διάθεση για μάθηση και δημιουργία.

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Επιμέλεια Μαθήματος: Εμμανουήλ Ροβίθης

emrovithis@gmail.com

Ο Εμμανουήλ Ροβίθης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Ηλεκτρονική Μουσική Σύνθεση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Σύνθεση από το Anglia Polytechnic University (UK). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου προπτυχιακά μαθήματα που εφάπτονται των πεδίων της Τεχνολογίας και Ψηφιακής Επεξεργασίας Ήχου, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Σχεδιασμό Λογισμικού Ηχητικής Επεξεργασίας. Παράλληλα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Οπτικοακουστικών Σημάτων (Επ.Οα.Ση) του ίδιου Τμήματος στον τομέα του σχεδιασμού Ηχητικών Παιχνιδιών Επαυξημένης Πραγματικότητας. Ως συνθέτης έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, και ως σχεδιαστής λογισμικού και διαδραστικών συστημάτων έχει υλοποιήσει εργαστήρια, σεμινάρια, εγκαταστάσεις και εφαρμογές για λογαριασμό εξέχοντων εκπαιδευτικών φορέων, ενώ το ερευνητικό και καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ποικίλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, φεστιβάλ και εκθέσεις.