ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Συγγραφή καλλιτεχνικών προτάσεων για χρηματοδότηση

Από τη σύλληψη στη δημιουργία. Σχεδιασμός, τεκμηρίωση και παρουσίαση πρότασης για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου ως ανταπόκριση σε ανοιχτή πρόσκληση.

Η διευρυμένη χρήση του διαδικτύου στις μέρες μας έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφία των φορέων πολιτισμού προσεγγίζει καλλιτέχνες προκειμένου να συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις τους. Η ανταπόκριση σε ανοιχτές προσκλήσεις καθίσταται πλέον μείζονος σημασίας και διαφοροποιεί τον τρόπο κατανομής του εργασιακού φορτίου του καλλιτέχνη. Με το συγκεκριμένο εργαστήριο διερευνώνται πρακτικά βέλτιστοι τρόποι οργάνωσης, συγγραφής και παρουσίασης πρότασης καλλιτεχνικού έργου. Ξεκινώντας με μία ανάλυση των διαφόρων ειδών προσκλήσεων όπως συμμετοχές σε εκθέσεις, αναθέσεις έργου (commissions), διαγωνισμοί (awards) και residencies, ανεξαρτήτως καλλιτεχνικού μέσου, δινεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα εξάσκησης στη δόμηση μιας πρότασης η οποία αναδεικνύει την καλλιτεχνική αξία του έργου, δίχως να υπονομεύεται η υλοποιησιμότητά του. Επίσης οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του εργαστηρίου θα έχουν εξοικειωθεί με αντικείμενα όπως η συγγραφή βιογραφικού σημειώματος, παρουσίαση πορτφόλιο και δόμηση budget μεταξύ άλλων.



Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η πρακτική εξοικείωση του καλλιτέχνη με την ορολογία, τα δομικά στοιχεία και τις τεχνικές συγγραφής καλλιτεχνικών προτάσεων από τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας με στόχο την υλοποίησή της. Μετά το πέρας των μαθημάτων το εργαστήριο ενθαρρύνει την κατάθεση προτάσεων σε τρέχουσες ανοιχτές καλλιτεχνικές προσκλήσεις.

Syllabus

Είδη ανοιχτών καλλιτεχνικών προσκλήσεων
Στοιχεία έρευνας
Δομή πρότασης & ανάπτυξη ιδεών
Artist’s statements (κείμενο & video)
Πορτφόλιο
Curriculum Vitae & σύντομο βιογραφικό
Προθεσμίες & χρονοδιαγράμματα
Τεχνικά φύλλα & διαγράμματα ροής
Ανάλυση και διαχείριση budget
Παρουσιάσεις

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο (επανάληψη)
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 29/1: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Μέλη Ιονίου Πανεπιστημίου, Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Google Docs
Google Sheets
Google Slides
Google Drive

Σε ποιους απευθύνεται

Η συγκεκριμένη ενότητα απευθύνεται σε καλλιτέχνες ανεξαρτήτως μέσου, ηλικίας ή σταδίου καριέρας. Επίσης αναφέρεται σε αποφοίτους καλών, ψηφιακών, παραστατικών, οπτικοακουστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, επιμελητών αλλά και άτομα τα οποία θα ήθελαν να εξελίξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, ενισχύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τις τεκμηριώσουν και να τις επικοινωνήσουν.

Προϋποθέσεις

Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Δεξιότητα χρήσης Η/Υ.

Επιμέλεια Μαθήματος: Λουκάς Μεσσηνέζης

luc.messinezis@gmail.com

Ο Λουκάς Μεσσηνέζης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τέχνη ήχου (sound art) από το University of the Arts, London και έκτοτε ενασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την άσκηση και έρευνα της ηχητικής τέχνης. Τα έργα του αντλούν από πεδία όπως η ακουστική συναίσθηση, η αντίληψη, η ανθρωπολογία και η έννοια του πραγματικού. Επί του παρόντος διερευνά τον ρόλο και την επιρροή των ακουστικών ομοιωμάτων (Aural Simulacra) στην τέχνη ήχου ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε εκθέσεις όπως Ethnographic Terminalia 2011 (CA), ART Athina 2013 (GR), Athens Digital Art Festival 2015 (GR), Retrospective at Megaron 2017 (GR), Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 (GR), minus20degree festival 2020 (AT) και Ars Electronica 2020 (AT) ενώ το έργο του ‘The Modern book of Cynics’ είχε επιλεχθεί ως υποψήφιο για το διεθνές βραβείο ScreenGrab7 Media Award 2015 (AU). Ο Λουκάς έχει επίσης παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε πολλά συμπόσια ανά τον κόσμο, ενώ το άρθρο του ‘Aural Simulacra. The signal’s path to metamorphosis’ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technoetic Arts Journal (Ιntellect, 2017).