ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Creative Entrepreneuship - Δημιουργική Επιχειρηματικότητα

Από τη Δημιουργία στην Επιχειρηματικότητα. Από το όραμα στη πράξη…

Ένας από τους πιο διάσημους Creative Entrepreneurs (Δημιουργικός Επιχειρηματίας) όλων των εποχών , ο Walt Disney, είπε κάποτε: “ Εάν μπορείς να το ονειρευτείς , μπορείς και να το υλοποιήσεις. Θυμηθείτε ότι όλα ξεκίνησαν για μένα, με ένα όνειρο και ένα ποντίκι! ( Mickey Mouse)”.
Λέγεται ότι όλοι έχουμε το επιχειρηματικό πνεύμα μέσα μας , αρκεί να θελήσουμε να εμφανιστεί. Η επιχειρηματικότητα ξεκινά με μια ιδέα !
Η Επιχειρηματικότητα δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, αλλά μπορεί να διδαχθεί . Η θέληση, οι δεξιότητες και οι γνώσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός Επιχειρηματία που μπορούμε να μάθουμε και να βελτιώσουμε μέσω πρακτικής εξάσκησης.
Η πραγματική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια Δημιουργική Επιχείρηση (Creative Business) είναι η ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ καλλιτεχνικής πλευράς και επιχειρηματικής σκέψης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι δημιουργικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να είναι πιο ενεργές στη προώθηση της καινοτομίας , σε σχέση με άλλου τύπου επιχειρήσεις , γεγονός που στη σύγχρονη εποχή αναζητούν οι περισσότεροι επενδυτές.
Στο σεμινάριο αυτό , θα αναπτυχθούν βασικές αρχές επιχειρηματικότητας και θα μελετηθούν επιχειρηματικά εργαλεία. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί η βασική νοοτροπία και να αποκτηθούν οι γνώσεις που απαιτούνται για να ακολουθήσει κάποιος μια επιχειρηματική σταδιοδρομία, είτε υλοποιώντας ατομικά τις δικές του ιδέες, είτε ως μέλος μιας ομάδας σε οποιοδήποτε δημιουργικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα χρησιμοποιηθούν παρουσιάσεις video , βιωματικές ασκήσεις, δια δραστική επικοινωνία, θεωρία και εργασίες. Όλα τα θέματα που θα αναπτυχθούν, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς η Δημιουργικότητα τους μπορεί να τους τοποθετήσει πετυχημένα στο Επιχειρηματικό περιβάλλον.



Στόχοι Μαθήματος

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της Επιχειρηματικής σκέψης , να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε η Δημιουργική σκέψη τους να μεταφραστεί σε Επιχειρηματική Δράση, να αναπτύξουν ένα απλό επιχειρησιακό πλάνο δράσης και να χτίσουν ένα ολοκληρωμένο Marketing Plan. Τέλος, να κατανοήσουν τα εμπόδια που απειλούν τη δημιουργία μιας Επιχείρησης και να προσαρμοστούν, ώστε να πετύχουν στην Επιχειρηματική τους δράση.

Syllabus

- Τι είναι επιχειρηματικότητα; Μύθοι Επιχ. -Παραδείγματα πετυχημένων Creative Entrepreneurs
- Ανέπτυξε το όνειρο σου σε επιχειρηματικό πλάνο
- Βασικές Αρχές δημιουργίας ενός Business Plan
- Καμβάς Επιχειρηματικού μοντέλου - Business Canvas
- Πως και που θα επικοινωνήσω την ιδέα μου -Βασικές Αρχές Digital Marketing
Presentation skills – Τεχνικές Παρουσίασης - Αναγνώριση στυλ ανθρώπινης συμπεριφοράς
- Δημιουργώντας την τέλεια ομάδα για την επιχείρηση σου
- Το δύσκολο παιχνίδι της Επιχειρηματικότητας
- Εύρεση χρηματοδότησης , Venture Capitals & Business Angels -Elevator Pitch 60 λεπτών
- Παρουσίαση εργασιών συμμετεχόντων

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Εαρινό Εξάμηνο
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 29/1: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Μέλη Ιονίου Πανεπιστημίου, Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με κάμερα
Microsoft Office (Word - Excel- PowerPoint)

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν ονειρευτεί η ιδέα τους να μεταμορφωθεί σε μία επιτυχημένη επιχειρηματική δράση.

Προϋποθέσεις

Αρκετά καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας . Χρήση Microsoft Word,Excel, PowerPoint ή άλλων μέσων παρουσίασης εργασιών. Χρήση H/Y με κάμερα.

Επιμέλεια Μαθήματος: Σπυριδούλα Ασωνίτου

sasonitou@exantasgreece.com

Η Σπυριδούλα Ασωνίτου είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) “Marketing και Επικοινωνία μέσω Νέων Τεχνολογιών” και πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων. Διαθέτει 18ετή εμπειρία στην εκπαίδευση Ενηλίκων και στελεχών Επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, όπως Επιχειρηματικότητα, Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Πωλήσεις, Management και Επικοινωνία, Ομαδικότητα και τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει διεξάγει και σχεδιάσει πλήθος σεμιναρίων στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, σε διάφορους κλάδους όπως : Τραπεζικός, Ενέργειας, Φαρμακευτικός, Λιανικού εμπορίου, Αυτοκινητοβιομηχανίας, Ψυχαγωγίας και Τουριστικός. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Κεντρική Γαλακτοβιομηχανία Μιλάνου. Αργότερα, εντάχθηκε στο δυναμικό της Johnson & Johnson Hellas. Το 1998 ίδρυσε την εταιρεία Εξάντας ,Οργάνωση Εκθέσεων και Συνεδρίων, με πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις . Τo 2018 ιδρύει την Exantas Greece - Experiential Travel & Events & Congresses. Έχει συνεργαστεί ως Senior Business Consultant στον τομέα της Εκπαίδευσης με τις Response Hellas, KPMG Hellas καθώς και στη Labidea, ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του UGSM - Monarch Business School. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΟΑΕΔ με κωδικό ΛΑΕΚ. Είναι εγγεγραμμένη στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά.
https://www.linkedin.com/in/spyridoula-asonitou-2655b1a/