ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Το νησί στην κουζίνα

Transmedia Art

Η τέχνη είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Προέρχεται από τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και μια αίσθηση βαθιάς ανάγκης και υπάρχει επειδή ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει δράση για να την κανει πραγματική. Με αυτό το τροπο σκέψης η τέχνη μπορεί να είναι ό, τι θέλετε… Επομένως, Transmedia Αrt - ένα κομμάτι που εκφράζεται, παρουσιάζεται ή μεταφράζεται μέσω μιας παλέτας μέσων - μπορεί να είναι ό, τι θέλετε. Η έννοια του Transmediality επιτρέπει ανοιχτές, πολύπλευρες και αλληλένδετες αναγνώσεις μέσων. Αυτό οδηγεί σε πολλές επιλογές καθώς και στην άρνηση άκαμπτων οριοθετήσεων μεταξύ των ειδών της εικαστικής τέχνης. Οι διεπιστημονικές και πειραματικές προσεγγίσεις - επιστημονικές, τεχνικές ή φιλοσοφικές επικαλύψεις - καθώς και ο προβληματισμός και ο κριτικός λόγος αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της καλλιτεχνικής πρακτικής και ως εκ τούτου ενθαρρύνονται. Σε αντιθεση με την πολυμεσική τέχνη η μόνη προϋπόθεση εδώ - η οποία είναι καθαρά ρητορική / φιλοσοφική - είναι ότι το πλαίσιο / δομή / στρατηγική του καλλιτεχνικού έργου ακολουθεί τις αρχές του απτού.

Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά



Στόχοι Μαθήματος

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα προσπαθήσουμε να δούμε έναν οικείο κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία, θα διερευνήσουμε πώς η καθημερινή ζωή θα μπορούσε να δημιουργήσει καλλιτεχνική έκφραση και πώς μια κουζίνα και τα στοιχεία της θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ατελείωτη πηγή σκέψεων, έμπνευσης και καλλιτεχνικού πειραματισμού.
Τρόποι Εξέτασης
Παρουσία, συμμετοχή και εργασία κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού έργου και παράδοση της τεκμηρίωσής του.


Ημερομηνίες:
Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, 18:00-20:00
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 18:00-20:00
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, 18:00-20:00
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, 18:00-20:00
Δευτέρα, 10 Μαίου 2021, 18:00-20:00

Η ημερομηνία της παρουσίασης θα οριστεί στα μαθήματα από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Syllabus

Πώς γίνεται η έρευνα στις τέχνες
Η αρχική φάση ενός έργου και το πώς το μέσο δημιουργεί νόημα
Πώς βλεπουμε ένα έργο τέχνης
Η υψηλή τέχνη της παρατήρησης της καθημερινής ζωής και πώς τα πράγματα δημιουργούν θαύματα
Πώς οι περιορισμοί εξάγουν νέες αφηγήσεις
Πώς και πού μπορούμε να παρουσιάσουμε τα έργα μας

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Πρακτικής ως Έρευνα ARTIST LAB δίνεται 'Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης' από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ).

Περίοδος / Διάρκεια

Θερινό Εξάνηνο
Τα μαθήματα είναι δίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 5 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 10 ώρες
Ώρες Εργασίας: 80 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

ΔΩΡΕΑΝ

Eξοπλισμός

Επιθυμητή κατοχη υπολογιστή και μέσου καταγραφής εικόνας και ήχου

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα ανήκει στον 2ο κύκλο Artist Lab του OPEN ART. Δεν μπορεί να επιλεχθεί ανεξάρτητα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα άτομα που θα επιλεχθούν από την επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής. Το μάθημα απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρατηρήσει, να πειραματιστεί με περιέργεια, διάθεση, κριτική σκέψη και γιατι οχι και χιουμορ την καθημερινοτητα του και να μετατρεψει στοιχεία αυτης σε καλλιτεχνικό έργο.

Προϋποθέσεις

Γνώση Αγγλικής Γλώσσας Επιθυμητή γνώση επεξεργασίας εικόνας και βίντεο

Επιμέλεια Μαθήματος: Anna Vasof

annarto@gmail.com

Η Anna Vasof σπούδασε Aρχιτεκτονική στην Ελλάδα και Transmedia Art στη Βιέννη. Από το 2004 βίντεο και ταινίες της έχουν παρουσιαστεί σε διαφορες εκθεσεις και φεστιβάλ ταινιων, κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις oπως: το Peter Wilde Award for Most Technically Innovative Film in Ann Arbor Michigan Film Festival, το Austrian Performancepreis H13 2017, το Kunstlerhaus-Hubert Sielecki Preis 2017 και το Best Austrian Animation 2014. Το 2020 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή για μια κινηματογραφική τεχνική που ανέπτυξε με τον τίτλο Non Stop Stop Motion. Εργάζεται τώρα στο σχεδιασμό και τη δημιουργία καινοτόμων μηχανισμών για την παραγωγή κρίσιμων και αφηγηματικών βίντεο, δράσεων και εγκαταστάσεων.
https://annavasof.net/