ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Sound Arts

Ο ήχος ως βασικό μέσο δημιουργικής έκφρασης.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο L. Russolo σημειώνει πως “[...] τα ώτα μας απέχουν πολύ από την ικανοποίησή τους και συνεχίζουν να αναζητούν μεγαλύτερες ακουστικές συγκινήσεις”. Με την εφεύρεση του φωνογράφου και των λοιπών μέσων ηχητικής καταγραφής και αναπαραγωγής, παρατηρήθηκε μία εκρηκτική εισαγωγή του ήχου στα καλλιτεχνικά δρώμενα του περασμένου αιώνα. Σήμερα, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της τεχνολογίας, οι δυνατότητες που δίνονται στον καλλιτέχνη είναι σχεδόν απεριόριστες. Το συγκεκριμένο εργαστήριο μελετά σε βάθος τόσο την ιστορική όσο και τη σύγχρονη χρήση του ήχου ως βασικό μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις τρεις βασικές τάσεις του “κανόνα” της τέχνης ήχου και να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα πρωτότυπο έργο. Μέσα από θεωρητική μελέτη και πρακτική άσκηση θα χαλιναγωγήσουμε την αιθέρια φύση του ήχου και θα της δώσουμε καλλιτεχνική υπόσταση.

Σημείωση: Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν εστιάζει στην εκμάθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ήχου, περιβαλλόντων προγραμματισμού ή και ψηφιακών μέσων. Οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν με βάση τις υπάρχουσες τεχνικές τους γνώσεις και ενθαρρύνονται να συνδυάσουν το εργαστήριο με κάποια άλλη τεχνική ενότητα εάν το επιθυμούν, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εφαρμογή των κανόνων που διέπουν την τέχνη ήχου (sound art). Οι συμμετέχοντες καλούνται κατα τη διάρκεια του εργαστηρίου να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο ηχητικής τέχνης βασισμένο σε μία από τις τρεις βασικές ιστορικές τάσεις της ηχητικής τέχνης ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

Syllabus

Εισαγωγή στην τέχνη ήχου - Ορολογίες
Κανόνας & τάσεις. Το δέντρο της ηχητικής τέχνης
Στα χνάρια του Russolo
Το κατσαβίδι του Moholy-Nagy
Σταθμός Cage
Listening session & Ανάλυση σημαντικών ιστορικών έργων
Πρόοδος εργασιών
Φιλοσοφικές ηχό-αναζητήσεις
Παρουσιάσεις έργων συμμετεχόντων Ι
Παρουσιάσεις έργων συμμετεχόντων ΙΙ

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο (επανάληψη)
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Προσωπικός υπολογιστής.
Πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου (DAW), επιλογής του συμμετέχοντα.

Σε ποιους απευθύνεται

Η συγκεκριμένη ενότητα απευθύνεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας τα οποία επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο όσον αφορά τη χρήση του ήχου ως μέσο δημιουργικής έκφρασης. Το εργαστήριο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εικαστικούς και αποφοίτους καλών ή και εφαρμοσμένων τεχνών, οι οποίοι/ες επιθυμούν να πειραματιστούν και να εισαγάγουν τον ήχο στην δημιουργική πρακτική τους. Επίσης, το εργαστήριο ενδείκνυται για επιμελητές οι οποίοι θα ήθελαν να διαχειρίζονται ηχητικά έργα στο περιβάλλον της γκαλερί ή κάποιας ομαδικής έκθεσης.

Προϋποθέσεις

Δεξιότητα χειρισμού προγραμμάτων επεξεργασίας ήχου (DAW). Καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Επιμέλεια Μαθήματος: Λουκάς Μεσσηνέζης

luc.messinezis@gmail.com

Ο Λουκάς Μεσσηνέζης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τέχνη ήχου (sound art) από το University of the Arts, London και έκτοτε ενασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την άσκηση και έρευνα της ηχητικής τέχνης. Τα έργα του αντλούν από πεδία όπως η ακουστική συναίσθηση, η αντίληψη, η ανθρωπολογία και η έννοια του πραγματικού. Επί του παρόντος διερευνά τον ρόλο και την επιρροή των ακουστικών ομοιωμάτων (Aural Simulacra) στην τέχνη ήχου ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε εκθέσεις όπως Ethnographic Terminalia 2011 (CA), ART Athina 2013 (GR), Athens Digital Art Festival 2015 (GR), Retrospective at Megaron 2017 (GR), Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 (GR), minus20degree festival 2020 (AT) και Ars Electronica 2020 (AT) ενώ το έργο του ‘The Modern book of Cynics’ είχε επιλεχθεί ως υποψήφιο για το διεθνές βραβείο ScreenGrab7 Media Award 2015 (AU). Ο Λουκάς έχει επίσης παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε πολλά συμπόσια ανά τον κόσμο, ενώ το άρθρο του ‘Aural Simulacra. The signal’s path to metamorphosis’ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technoetic Arts Journal (Ιntellect, 2017).