ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Field recording & ακουστική πραγματικότητα

Τρόποι & τεχνικές δημιουργικής προσέγγισης του ηχοτοπίου.

To 1976 o R. Murray Schafer αναρωτήθηκε: “είναι το ηχοτοπίο του κόσμου μια απροσδιόριστη σύνθεση πάνω στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, ή είμαστε εμείς οι συνθέτες και οι ερμηνευτές του, υπεύθυνοι για να του δώσουμε μορφή και ομορφιά;”. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον στον καθένα την καταγραφή, αναπαραγωγή και συνεπώς τη χρήση του ηχοτοπίου. Ως συνέπεια εμφανίστηκαν τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και ακαδημαϊκό επίπεδο νέα πεδία μελέτης βασισμένα στον ορισμό του. Με το συγκεκριμένο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες και τα πεδία θεωρητικής και πρακτικής μελέτης σχετιζόμενα με την ακουστική πραγματικότητα. Επίσης θα συζητηθούν τα διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα γύρω από τον ήχο και οι πρακτικές τους προεκτάσεις όπως η υποκειμενικότητα της ηχητικής καταγραφής και τρόποι χρήσης του ηχοτοπίου σε διάφορες δημιουργικές εφαρμογές.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατασκευάζουν τα δικά τους μικρόφωνα επαφής και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που θα συζητηθούν προκειμένου να παράγουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο βασισμένο στο ηχοτοπίο και την ακουστική πραγματικότητα.



Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός της ενότητας είναι η εμβάθυνση στις έννοιες του ηχοτοπίου και των τρόπων ακρόασης. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις θεωρητικές και πρακτικές προεκτάσεις χρήσης του ηχοτοπίου στην τέχνη και τις τεχνικές προσέγγισής του, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου βασισμένου στην ακουστική πραγματικότητα.

Syllabus

Το ηχοτοπίο
Φωνογραφία & Field Recording
Ηχητικά αντικείμενα, ακουσματική & ελαττωμένη ακρόαση
Μη-κοχλιακή ακρόαση - conceptual sound art
Μικρόφωνα, καταγραφές, επεξεργασία & πλατφόρμες διάχυσης
DIY - Μικρόφωνα επαφής
Ηχοπερίπατοι
Listening Session - Ανάλυση σημαντικών ιστορικών & σύγχρονων έργων
Παρουσιάσεις έργων συμμετεχόντων Ι
Παρουσιάσεις έργων συμμετεχόντων ΙΙ

Πιστοποίηση

Στους συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν με επιτυχία το μάθημα δίνεται ‘Πιστοποίηση Επιμόρφωσης’ στο πρόγραμμα OPEN ART από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επίσης δίνονται 3 ECTS και 3.6 ECVET.

Περίοδος / Διάρκεια

Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο (επανάληψη)
Τα μαθήματα είναι τρίωρα και πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: 10 εβδομάδες
Ώρες Διδασκαλίας: 30 ώρες
Ώρες Εργασίας: 60 ώρες

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος μαθήματος: €350
Early Registration, έως 20/9: €315
Επιλογή 2 ή περισσοτέρων μαθημάτων, έκπτωση 20%: €280
Φοιτητές, άνεργοι, ειδικές περιπτώσεις, έκπτωση 20%: €280

Προκαταβολή €100, το υπόλοιπο ποσό σε 1 δόση. Το αποδεικτικό κατάθεσης μπορεί να αποσταλεί μέσω email στο openart@ionio.gr μετά την εγγραφή.

Eξοπλισμός

Piezo transducers.
Καλώδιο με υποδοχή Jack.
Κολλητήρι & σύρμα καλάι.
Προσωπικός υπολογιστής.
Πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου (DAW), επιλογής του συμμετέχοντα.
Καταγραφικό ήχου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας τα οποία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τον περιβαλλοντικό ήχο, την καταγραφή του και τη προσέγγισή του τόσο δημιουργικά όσο και ως ερευνητικό πεδίο. Ενθαρρύνονται ιδιαιτέρως εικαστικοί οποιοδήποτε σταδίου καριέρας, απόφοιτοι καλών και εφαρμοσμένων τεχνών ή/και ανθρωπιστικών επιστημών οι οποίοι/ες επιθυμούν να εισαγάγουν την καταγραφή του ηχοτοπίου (με την ευρύτερη έννοια) στην καλλιτεχνική πρακτική ή την έρευνά τους. Επίσης το εργαστήριο ενδείκνυται για sound designers και ηχολήπτες οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τη θεωρητική τους γνώση γύρω από την δημιουργική προσέγγιση της ακουστικής πραγματικότητας.

Προϋποθέσεις

Επαρκής δεξιότητα χειρισμού προγραμμάτων επεξεργασίας ήχου (DAW). Καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας.

Επιμέλεια Μαθήματος: Λουκάς Μεσσηνέζης

luc.messinezis@gmail.com

Ο Λουκάς Μεσσηνέζης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τέχνη ήχου (sound art) από το University of the Arts, London και έκτοτε ενασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την άσκηση και έρευνα της ηχητικής τέχνης. Τα έργα του αντλούν από πεδία όπως η ακουστική συναίσθηση, η αντίληψη, η ανθρωπολογία και η έννοια του πραγματικού. Επί του παρόντος διερευνά τον ρόλο και την επιρροή των ακουστικών ομοιωμάτων (Aural Simulacra) στην τέχνη ήχου ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε εκθέσεις όπως Ethnographic Terminalia 2011 (CA), ART Athina 2013 (GR), Athens Digital Art Festival 2015 (GR), Retrospective at Megaron 2017 (GR), Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 (GR), minus20degree festival 2020 (AT) και Ars Electronica 2020 (AT) ενώ το έργο του ‘The Modern book of Cynics’ είχε επιλεχθεί ως υποψήφιο για το διεθνές βραβείο ScreenGrab7 Media Award 2015 (AU). Ο Λουκάς έχει επίσης παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε πολλά συμπόσια ανά τον κόσμο, ενώ το άρθρο του ‘Aural Simulacra. The signal’s path to metamorphosis’ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technoetic Arts Journal (Ιntellect, 2017).