ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

No Leap Is Ever Into The Void

Ιωάννα Παρασκευοπούλου

No Leap Is Ever Into The Void

Credits / Περιγραφή

Ιδέα: Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Ερμηνεία: Ιωάννα Παρασκευοπούλου Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Λαμπρόπουλος


Η performance No Leap Is Ever Into The Void είναι ένα έργο που επιχειρεί να διαπραγματευτεί ερωτήματα που σχετίζονται με το τί είναι ορατό και τί όχι, τί φαίνεται και τί είναι.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ ερμηνευτή και θεατών στα πλαίσια του οποίου διαδρούν μαζί μέσα σε μια συνθήκη εμφάνισης και εξαφάνισης των στιγμιοτύπων του σώματος του ερμηνευτή στον αέρα.
Οι θεατές εισέρχονται σε έναν σκοτεινό περιβάλλοντα χώρο και τον ενεργοποιούν αναζητώντας τα σημεία (αστέρια) στο πάτωμα, στα οποία είναι τοποθετημένοι αισθητήρες απόστασης που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα στροβοσκόπια. Η περιήγηση και η θέση των θεατών ενεργοποιεί μέσω των αισθητήρων τα φώτα και ελέγχει ποιές στιγμές από τη συνεχή αναπήδηση του ερμηνευτή θα εμφανιστούν και ποιές θα χαθούν στο σκοτάδι. Οι θεατές με αυτόν τον τρόπο έχουν την επιλογή να φτιάξουν τη δική τους σύνθεση ελέγχοντας την ορατότητα και την εξέλιξη της performance.
Η λειτουργία αυτή απογυμνώνει τον ερμηνευτή και μετατοπίζει το κέντρο της performance στο θεατή και στη δύναμη της στιγμιαίας λάμψης του φωτός που αφήνει αποτυπώματα και ίχνη της κίνησης στη μνήμη. Η θέση και η μετακίνηση του θεατή δημιουργεί το αποσπασματικό κάδρο μέσα από το οποίο παρακολουθεί τα φτερουγίσματα οπτικής αναπαράστασης.
Το No Leap Is Ever Into The Void είναι η προσπάθεια για το ανέφικτο. Ένα παιχνίδι μεταξύ υλικού και άυλου, ορατού και αόρατου, αιώρησης και πτώσης. Ο θεατής πλησιάζει τα αστέρια και βιώνει μια πραγματικότητα όπου η βαρύτητα μοιάζει ελαφριά και οι στιγμές κρέμονται στον αέρα μπροστά του σαν φωτογραφικά καρε.
Ο ερμηνευτής και οι θεατές παλινδρομούν μεταξύ του απείρου και του πλήρη ελέγχου μέσα σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλοντα χώρο.


Δείτε το VIDEO