ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

Now you see me. Now you don’t.

Ελένη Ξυνογαλά, Στεφανία Σωτηριάδη

Now you see me. Now you don’t.

Credits / Περιγραφή

Ένα μανιφέστο για τις κοινωνίες ελέγχου και υπακοής
Anthropos είναι ο θύτης, Anthropos είναι το θύμα. Anthropos είναι αυτός που έχει τον έλεγχο, που πατά το κουμπί, ασκεί εξουσία.
Anthropos είναι αυτός που δέχεται τις συνέπειες.
Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι που υπακούν σε διαταγές εάν οι ενέργειες τους βλάπτουν κάποιον άλλον άνθρωπο? Οι προσωπικότητες των ανθρώπων μπορούν να αλλοιωθούν ριζικά όταν τους δίνεται θέση εξουσίας. Ενώ η ελευθερία φαίνεται να ενθαρρύνεται, στην πραγματικότητα ζούμε μέσα σε κοινωνίες ελέγχου. Έχεις ελεύθερη βούληση αρκεί να υπακούς στο σύστημα. Μετατρέπεσαι σε πιόνι για να ανήκεις στην πλειοψηφία. Κλείνεις τα μάτια και ακολουθείς τυφλά οδηγίες. Είναι πιο εύκολο όταν δεν βλέπεις, έτσι δεν είναι? Μη κάνεις πίσω. Μη σκέφτεσαι. Μην αμφισβητείς. Απλά πάτα τη σκανδάλη.
Κάθε μας κίνηση πλέον καταγράφεται και αυτοί που περιμένουμε να μας προστατέψουν, είναι αυτοί που μας απειλούν. Ποιοι είναι οι πραγματικοί θύτες και ποια τα θύματα?Ποια είναι τα όρια μεταξύ υπακοής στην εξουσία και ατομικής συνείδησης? Μπορούμε να οραματιστούμε μια κοινωνία στην οποία ο σεβασμός για το κοινωνικό σύνολο ξεπερνάει την ατομικότητα?
Η εγκατάσταση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τα όρια του περφόρμερ/θύματος προκαλώντας τον να αντιδράσει κινητικά. Υπάρχουν πέντε σημεία διεπαφής/ ελέγχου που αποτελούνται από μία οθόνη, ένα διακόπτη και ένα ποτενσιόμετρο και αντίστοιχα πέντε αλυσίδες χειραγώγησης του περφόρμερ. Ο ήχος και το φως αυξομειώνονται για να δημιουργήσουν ένα οπτικό και ηχητικό περιβάλλον που συμβάλει στην εμπειρία των συμμετεχόντων.
Θα υπακούσουν στους όρους του πειράματος και των ρόλων εξουσίας και ελέγχου που προκύπτουν από τη διάδραση ή θα αντιδράσουν για να σώσουν το θύμα;


Δείτε το VIDEO