ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

BLIND[S] étude στην Ομηριάδα

Χρυσιάννα Καραμέρη

BLIND[S] 
étude στην Ομηριάδα

Credits / Περιγραφή

¨ Εγώ Ιθάκη, Αυτή Οδυσσέας, Εγώ όχι, Εγώ αυτή, Εγώ ήμουν όλοι και κάτι παραπάνω, Οδυσσέας στη άδεια σιωπή, Εκεί που είμαστε δεν είμαστε, Ρωτώ Ποιος είμαι το ρωτώ Πάλι και Πάλι¨.
Το έργο εφορμάτε απ’ το θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη ¨Ομηριάδα¨. Για τον συγγραφέα η πραγματική Οδύσσεια είναι η επιστροφή στην αφιλόξενη πια Ιθάκη, εδώ που επανεγγράφεται ολόκληρη η περιπέτεια. Μήπως η Ιθάκη αντικατοπτρίζει τον τωρινό Οδυσσέα, όπως αυτός μεταμορφώθηκε μετά την εικοσαετή απουσία του;
Η Οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου τον οδηγεί στην ανάγκη επιστροφής στον τόπο των αναμνήσεών του, στο οικείο του, σ’ αυτό που έχει ήδη κάνει και προσδιορίζεται μέσα απ’ αυτό. Η πανδημία και ο εγκλεισμός, που συντόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη, μας φέρουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Όπως και στην Ομηριάδα, μέσα σε ατμόσφαιρα απουσίας το άτομο( η συλλογικότητα) αυτοαναγνωρίζεται στο έτερον, ως σε αντικαθρέφτισμα ή και αμφικατοπτρισμό. Έτσι ο κατακερματισμός του προσώπου είναι ταυτόχρονα και η ολοκλήρωσή του και ο Όμηρος του Δημητριάδη, ο ¨ολοίτατος¨ και ¨κανείστατος¨, δεν έχει χώρο, δεν έχει χρόνο αλλά αναδημιουργείται στο διηνεκές. Ανοιχτός σε όλες τις ερμηνείες, τις αναθεωρήσεις, τις παρερμηνείες, στις αναγνώσεις που έγιναν και θα γίνουν. Ετεροπροσδιοριζόμενος. Γι ‘αυτό πάντα παρών.


Δείτε το VIDEO