ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ TEXNΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

OPEN
ART

ARGUS v 3.75bln

Νίκος Κωστόπουλος

ARGUS v 3.75bln

Credits / Περιγραφή

Το Argus v 3.75 bln είναι ένα διαδραστικό αυτοπορτραίτο. Κατά τη διάδραση ο χρήστης μπορεί να καταστρέψει το πορτραίτο του δημιουργώντας ένα μουσικό ηχοτοπίο.
Το έργο ερευνά τη σχέση του ανθρώπου που παρακολουθεί και παρακολουθείται. Έχει ως αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Άργου Πανόπτη, απο τον οποίο προκύπτει και το όνομα Panopticon που έδωσε ο J.Bentham το 1787 στο πρότυπο μοντέλο φυλακών, ιδέα που χρησιμοποίησε μετέπειτα και ο M.Foucault για να μιλήσει για τον συστημικό έλεγχο των πολιτών. Argus ονομάστηκε και ένα drone του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν με την μεγαλύτερη σε ανάλυση κάμερα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άργος ήταν ένας γίγαντας με ένα ή πολλά μάτια που δεν κοιμόταν ποτέ, τον οποίο είχε βάλει η Ήρα να φυλάει την Ιό, ερωμένη του Δία. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή να την ελευθερώσει. Αυτός αποκοίμισε τον Άργο παίζοντας του μουσική και τον σκότωσε. Το 2020 χρησιμοποιούνται 3.75 δισεκατομμύρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όλα με δυνατότητες αμφίδρομης παρακολούθησης του φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, ανάγοντας τους χρήστες τους σε φύλακες και δέσμιους την ίδια στιγμή.
Η σύνθεση του ηχοτοπίου βασίζεται σε ήχους και μουσικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του έργου από τον Σάββα Μεταξά, Έλληνα συνθέτη πειραματικής μουσικής.


Δείτε το VIDEO